logo-uri

Târgul AGRARIA 2014

ASOCIAȚIA INTERCOMUNITARĂ ȚARA ZARANDULUI LEADER GAL PREZENTĂ LA TÂRGUL AGRARIA 2014

În perioada 24 – 27 aprilie 2014 a avut loc, la Cluj-Napoca, cea de-a 20-a ediţie a Târgului Internaţional pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Zootehnie – AGRARIA.

Târgul Internaţional AGRARIA este al doilea târg agricol ca mărime şi importanţă din România şi cel mai mare eveniment de profil din Transilvania, înscriindu-se în calendarul manifestărilor internaţionale de profil, utile atât pentru fermieri, cât şi pentru comunităţile din regiune.

În cadrul târgului Internaţional AGRARIA a avut loc Conferința

 “Continuăm LEADER în Romania – Importanța Grupurilor de Acțiune Locală în susținerea asociativității fermierilor” organizată de FNGAL și a abordat teme importante pentru viitoarele strategii de dezvoltare a teritoriilor GAL.

 Participarea Domnului Daniel Constantin și a Secretarului de Stat George Turtoi a fost salutată de întreaga audiență.

 În mod particular am remarcat cuvântul de deschidere al Ministrului Agriculturii:

 “Înainte de a discuta de chestiuni tehnice, despre PNDR, despre ce au însemnat Gal-urile, ce vor însemna în PNDR 2014-2020,ar trebui să vă felicit pentrul faptul că sunteți foarte bine organizați. Mă bucur că aveți o singură  voce, sunteți asociați așa cum ar trebui să fie asociați și fermierii. Mi-aș dori să văd aceeași unitate și în rândul fermierilor, și cred că din această unitate au rezultat foarte multe lucruri bune. Reprezentarea Dumneavoastră unică să spunem așa, la nivelul ministerului agriculturii, a făcut ca de-a lungul timpului, ca activitatea  care a început mai târziu, mai greu, a GAL-urilor din România să ajungă astăzi la un moment, spun eu, de performanță .

 Am dorit să particip la conferința Dumneavoastră pentru a vă transmite în primul rând  salutul  meu, apreciarea  mea pentru activitatea pe care o desfășurați și felicitările mele pentru faptul că ați reușit să transformați un concept nou pentru România într-un concept foarte apreciat și dorit în rândul societății civile, în rândul celor care sunt beneficiari.

 Faptul că astazi avem 30% din populatia României  cuprinsă în aceste GAL-uri cred că este un lucru lăudabil. Nu am mai avut până acum o astfel de participare, o astfel de reprezentare, sunt 163 de GAL-uri constituite la nivel național cu o alocare financiară  extrem de importantă .Ați avut la dispoziție în 2007 – 2013 suma de  340 mil EUR. Sigur că au început mai târziu Gal-urile. Cred că puteam, dacă eram mai perseverenți, mă refer aici la instituții, să începem chiar mai devreme din 2009, 2010.

S-a început ceva mai târziu. Eu vreau doar să vă spun că în ultimii 2 ani de zile activitatea s-a intensificat s-au și simplificat procedurile.Prin perseverența Dumneavoastră, se pot simplifica și mai mult.

 Știu ce așteptări aveți și poate că ar fi bine să dăm și o veste, o știre, spuneau colegii de la APDRP ceva mai devreme: practic luni (n.n. 28.04.14) încheiem semnarea contractelor pe PNDR 2007 – 2013 pe toate măsurile de finanțare.

Contractarea se va finaliza luni, rămâne practic doar axa LEADER, doar contractele Dumneavoastră, pe care le mai aveți de semnat și asta înseamnă că funcționarii agenției de plăți vă vor sta numai Dumneavoastră la dispoziție în perioada următoare cu asistență astfel încât lucrurile să meargă bine și să nu fie niciun fel de problemă în derularea activității.”

 Am ambiția ca pe tot Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 să avem un grad de absorbție de 100%  și astăzi avem premiza că putem face lucrul acesta. Singura emoție, dacă  vreți, pe care  o mai avem pe anumite măsuri, pe investiții, este pe Grupurile de Acțiune Locală. Afirmația mea nu dorește să pună presiune pe Dumneavoastră, însă asta este realitatea și vrem să fim alături de Dumneavoastră cu instituțiile pe care le avem astfel încât să puteți să reușiți și Dumneavoastră și beneficiarii în acest concept.

Eu țin foarte mult la acest concept, sper să-l dezvoltăm și în PNDR 2014 – 2020, de altfel cred că știți deja, mai mult pentru presă spun lucrul acesta, în PNDR 2014 – 2020 sumele aproape ca s-au dublat. Avem 624 mil EUR, numai finanțare europeană pe care o veți avea la dispoziție, asta înseamnă noi GAL-uri care se vor înființa și activități extinse în cadrul strategiilor pe care le dezvoltați pentru GAL-urile existente, deci de lucru cred că  aveți.

 Știu că e o dorință  foarte mare să creștem partea de finanțare nerambursabilă, pentru că a fost până acum acea limitare la 200.000 EUR indiferent de măsura. Poate că asta este vestea bună pe care trebuie să v-o dau astăzi, că există premize importante să creștem partea nerambursabilă de la 200.000 EUR la 300.000, 400.000 EUR, domnul Secretar de Stat Turtoi analizează în momentul de față pentru ca, dincolo de această creștere, trebuie să ne asigurăm că toate Gal-urile, toți cei care vor depune proiecte vor avea resurse să-și implementeze strategiile de dezvoltare locală pe care le-au gândit.”

 Asociativitatea fermierilor, fie că este vorba despre grupuri de producători, cooperative, asociașii de orice alt fel, a fost considerată o soluție pentru creșterea eficienței investiților (în special în cazul micilor producători).

Invitații au vorbit despre avantajele constituirii Clusterelor în agricultură și felul în care aceste entități urmăresc integrarea procesului de producție agricolă în contextul asocierii furnizorilor de input-uri, a beneficiarilor care utilizează aceste intrări și în final cu perspectivă asupra canalelor de distribuție către consumatori.

Exemplul Clusterului Agrotransilvania a fost expus în cadrul conferinței. Colaborarea între cluster, GAL-urile și fermierii din zonă ar putea să aducă o creștere a volumului cifrei de afaceri agregate teritorial prin această formă de cooperare,  în beneficiul tuturor părților implicate.

 Proiectele pilot de susținere a formelor asociative în agricultură sunt extrem de bine-venite. A fost prezentat un astfel de proiect, inițiat de Fundația Romano-Americană și Centrul Român de Politici Europene – ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat și asociere”.

Proiectul are ca scop susținerea formării de cooperative și asociații agricole ale micilor producători din România, pe parcursul a patru ani și introducerea în PNDR 2014 – 2020 a unor măsuri de sprijin pentru formarea de asocieri în agricultură.

Au fost create patru grupuri de initiațivă ale fermierilor în Moldova, Muntenia și Transilvania. Dintre acestea, proiectul sprijină dezvoltarea Cooperativei „Legume de Vidra” (Vidra, Județul Ilfov), a Cooperativei de legumicultori „Lunca Someșului Mic”(Apahida, Bontida, Jucu, Județul Cluj) și a Asociației „Legume- Fructe Prisacani”, Județul Iași.

Reprezentanții organizației de suport  pentru Cooperativa de legumicultori “Lunca Someșului Mic” (Fundația Civitas) au fost prezenți și au răspuns întrebărilor participanților.Centrul Român de Politici Europene s-a oferit să realizeze o cercetare sociologică privitoare la percepția asupra asociativității fermierilor. Cercetarea va fi pusă la dispoziția GAL-urilor în așa fel încât concluziile să ajute la scrierea și fundamentarea viitoarelor strategii.

 ASOCIAȚIA INTERCOMUNITARĂ ȚARA ZARANDULUI LEADER GAL a fost prezentă în data de 26 -27 aprilie 2014 la reuniunea Grupurilor de Acțiune Locală din regiunea Nord – Vest având ca temă organizarea teritorială viitoare a parteneriatelor LEADER.

Experții ASOCIAȚIEI INTERCOMUNITARE ȚARA ZARANDULUI LEADER GAL au fost prezenți la standul de prezentare rezervat FNGAL, unde au afișat roll-up-uri și au împărțit tuturor celor interesați materiale promoționale.

 

Webcam Girls
error: